Lavendel is misschien wel de bekendste en meest gebruikte essentiële olie, omdat de werking zo veelzijdig is. Als je niet weet welke olie je moet gebruiken, is lavendel vaak een goede keus. Het heelt en verzacht bijna alle ongemakken, maar voorkomt ze in veel gevallen ook.

Afhankelijke van het merk, is lavendelolie gemaakt vanuit een stoomdestillaat van de bloemen van de lavendelplant. De olie kan via de huid worden opgenomen, via een diffuser/verstuiver dat de olie verspreid in de lucht, en (afhankelijk van het merk) is ook inname van de olie mogelijk.

Werking voor het lichaam

Lavendel kan veelvuldig worden ingezet en ondersteunt op vele vlakken. De olie heeft een kalmerende en ontspannende werking, welke kan worden toegepast bij onder andere spanning en stress, te druk zijn in je hoofd, hyperactiviteit, verdriet, depressie, angst en slapeloosheid, maar ook jetlag. Lavendel werkt rustgevend en verzacht daarmee de hevigheid van deze verschijnselen.

Lavendel verzacht huidirritaties en verlicht daarmee uitslag, jeuk, (brand- en snij)wonden, blaren en insectenbeten. Lavendel heeft ook een sterk kalmerende werking bij allergische reacties, waaronder hooikoorts. Hiervoor kun je de losse oliedruppels innemen, de olie smeren op de plek of smeren in de nek (bij voorkeur gevolgd door een aantal druppels pepermunt).

Werking voor de geest

Elke essentiële olie heeft ook een emotionele werking. Lavendel is de olie van de verbale communicatie en kalmering van de geest. De olie vermindert je focus op je angsten en onzekerheden en stimuleert juist je zelfexpressie; dat je gehoord en gezien mag worden om wie je werkelijk bent. Lavendel ondersteunt je bij het loslaten van de angst dat je niet jezelf mag zijn, de angst dat je niet zou voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het zorgt ervoor dat je juist gemakkelijker jouw 'ware ik' kunt laten zien en je je daar goed bij voelt.

Denken dat je er niet toe doet, of je anders moet voordoen dan je werkelijk bent, komt vaak voort uit negatieve ervaringen uit het verleden. Situaties waarin je je niet geliefd voelt, niet gehoord wordt en/of als onbelangrijk wordt gezien, spelen hierbij een grote rol. Lavendel ondersteunt je bij emotioneel herstel als deze situaties zich hebben voorgedaan. De olie stimuleert je verbale communicatie en zelfexpressie, het maakt je rustig in tijden bij een wirwar aan gedachten, het geeft je moed om je ware ik te delen met de wereld, dat je ertoe doet en mag zijn, zoals je bent.

Tips voor gebruik

  • Gebruik lavendelolie in een diffuser om je heerlijk te slapen.
  • Heb je je gebrand, koel dan eerst de plek en doe daarna een aantal druppels lavendelolie op de plek. Dit kan direct worden gedruppeld vanuit het flesje, of met een doekje waar je eerst lavendelolie op doet en dan vervolgens op de brandwond legt.
  • Bij last van allergie werkt lavendel kalmerend. Afhankelijk van het merk, kun je de olie innemen. Doe een aantal druppels onder je tong of druk een druppel op je duim tegen je gehemelte voor verlichting. Specifiek voor hooikoorts, kan lavendel goed worden gecombineerd met citroenolie en pepermuntolie.

Let op: Laat je altijd goed adviseren door een erkend adviseur waar je de etherische oliën koopt. 

© 2019 - 2021 Key to Blossom | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel